www.wusv.de
2021.01.18. Margarťta, Margit, Piroska

Az MNJK


 

Ars Poetica

 

 

 


 

A Fajta...


A n√©met juh√°szkutya vil√°gm√©retŇĪ elterjed√©se nem a v√©letlen mŇĪve. Majd 100 √©vvel ezelŇĎtt - 1899-ben, mint ny√°jŇĎrzŇĎ √©s terelŇĎkutya - kezdŇĎd√∂tt el a teny√©szt√©se, √©s az √©vek folyam√°n a fajta neve lassan fogalomm√° v√°lt.

Miért kelt vajon mindenkiben rokonszenvet?

Mert √©rtelmes tekintete, hŇĪs√©ge, harmonikus testfel√©p√≠t√©se, ŇĎrzŇĎ-v√©dŇĎ k√©szs√©ge, temperamentuma, sokoldal√ļ alkalmazhat√≥s√°ga r√©v√©n az ember ide√°lis seg√≠tŇĎt√°rsa. Ezen tulajdons√°gai teszik lehetŇĎv√©, hogy ak√°r mint csal√°dtag, sportt√°rs vagy szolg√°lati kutya, az ember bar√°tjak√©nt √©s seg√≠tŇĎt√°rsak√©nt jelenjen meg, √©s minderre gondoljanak azok, akik a nev√©t kimondj√°k: n√©met juh√°szkutya!

 


 

A Seg√≠tŇĎt√°rs...


Mint vagyonv√©delmi, v√°mszolg√°lati, rendŇĎri... √©s √≠gy tov√°bb, sz√°mtalan ter√ľleten az ember hŇĪs√©ges seg√≠tŇĎt√°rsa. Mint vakvezetŇĎ kutya magabiztosan vezeti vak gazd√°j√°t a legnagyobb forgalomban is.
Mint k√°b√≠t√≥szer-keresŇĎ rettegett ellenfele a sz√°ll√≠t√≥knak, √©s nincs az a mŇĪszer, amely versenyezhetne a szagl√≥k√©pess√©g√©vel.

Mint lavinakutat√≥ p√≥tolhatatlan seg√≠ts√©g a szerencs√©tlen√ľl j√°rt eltŇĪntek felkutat√°s√°ban.
Mint katasztrófa kutatókutya számtalan megmentett ember foglalja imába nevét világszerte.
K√©pess√©geinek - b√°tors√°g, magabiztoss√°g, j√≥indulat, hat√°rozotts√°g √©s k√∂nnyen kezelhetŇĎs√©g - valamint alkalmazkod√≥k√©pess√©g√©nek magas foka teszik a n√©met juh√°szkuty√°t sokoldal√ļan alkalmazhat√≥v√°.

 


 

A Csal√°dtag...


ElŇĎsz√∂r √°ltal√°ban kicsi, csetlŇĎ-botl√≥, j√°t√©kos... EgyszerŇĪen egy k√∂ly√∂k, amely minden gyermek √©s felnŇĎtt bar√°tja.

√©s ha a gyermek √°lmatag, kevesebbet mozog, nem tud koncentr√°lni - minden azonnal a m√ļlt√©, ha t√°rsa lesz egy k√∂ly√∂k n√©met juh√°szkutya.

Igaz√°n kellemess√© azonban ez a kapcsolat csak akkor v√°lik, ha elegendŇĎ idŇĎt sz√°nunk r√°, √©s megfelelŇĎ mozg√°steret biztos√≠tunk sz√°m√°ra.

Ha egy igazi t√°rsra, √ļj "csal√°dtagra" v√°gyik - ebben is seg√≠t a Magyarorsz√°gi N√©met Juh√°szkutya Klub! (MNJK)

 


 

A Haszn√°lati kutya...

Eleg√°ns, harm√≥nikus, kitart√≥, figyelmes, sportos √©s megnyerŇĎ, ezt a sokoldal√ļ ig√©nybev√©telnek megfelelŇĎ testfel√©p√≠t√©st √©s a karaktert a k√∂zel 100 √©vvel ezelŇĎtt a n√©met fajtagazda √°ltal kiadott fajtale√≠r√°s (Standard) m√°r tartalmazza.
Ennek napjainkban is ir√°nymutat√≥ √©rv√©nyess√©ge, valamint a teny√©szt√©si elŇĎ√≠r√°sok felelŇĎss√©gteljes √©s k√∂vetkezetes betart√°sa eredm√©nyek√©nt v√°lt terelŇĎ juh√°szkuty√°b√≥l az elsŇĎ sz√°m√ļ haszn√°lati √©s sportkuty√°v√° - a vil√°g nagyar√°ny√ļ technikai moderniz√°l√≥d√°sa ellen√©re a term√©szet r√©szek√©nt - a n√©met juh√°szkutya.

 


 

A SzabadidŇĎ t√°rs...

Elk√©nyelmesedŇĎ vil√°gunkban egy s√©ta, egy vas√°rnapi erdei kir√°ndul√°s, vagy egy kis foglalkoz√°s az MNJK kik√©pzŇĎiskol√°in egyform√°n hasznos √©s eg√©szs√©gv√©dŇĎ hat√°s√ļ gazd√°nak, kuty√°nak egyar√°nt. A n√©met juh√°szkutya mozg√°sig√©nye, temperamentuma megk√∂veteli a rendszeres √©s kiad√≥s mozg√°st √©s foglalkoz√°st.
A ki√°ll√≠t√°sokon, √©s a sportversenyeken megragad√≥ l√°tv√°ny a t√∂k√©letes testi √©s szellemi kond√≠ci√≥ban l√©vŇĎ, megjelen√©s√©vel erŇĎt √©s kitart√°st sug√°rz√≥ n√©met juh√°szkutya, amelynek p√≥r√°za v√©g√©n az emberek minden koroszt√°lya megtal√°lhat√≥.
E korhat√°r n√©lk√ľl ŇĪzhetŇĎ hobbihoz ny√ļjt megfelelŇĎ lehetŇĎs√©get √©s szakmai ir√°ny√≠t√°st az MNJK.

 


 

...és a Klub

A Magyarorsz√°gi N√©met Juh√°szkutya Klub (MNJK) a n√©met juh√°szkutya magyarorsz√°gi fajtaegyes√ľlete - mint √Āllamilag elismert Teny√©sztŇĎ Szervezet, az FCI √©s a WUSV tagja - az anyaorsz√°gi egyes√ľlet, a Verein f√ľr Deutsche Sch√§ferhunde (SV) szakmai fel√ľgyelete alatt ir√°ny√≠tja a fajta hazai teny√©szt√©s√©t, kik√©pz√©s√©t √©s tart√°s√°t.

Tev√©kenys√©g√©nek elismer√©sek√©nt tagja a N√©met Juh√°szkutya Egyes√ľletek Vil√°gsz√∂vets√©g√©nek (WUSV), ennek r√©v√©n 1995-ben megrendezte a VIII. N√©met Juh√°szkutya Vil√°gbajnoks√°got, amelynek √°ltal√°nos √©s szakmai sikere k√∂vetkezt√©ben √ļgy hazai, mint nemzetk√∂zi szinten komoly elismer√©st szerzett a magyar kynol√≥gi√°nak.

-MNJK-

 


 


Ha további kérdései lennének, szívesen állunk rendelkezésére. Látogassa rendezvényeinket, írjon, kérdezzen, és mi válaszolunk!


Magyarországi Német Juhászkutya Klub (MNJK)
- mint √Āllamilag elismert Teny√©sztŇĎ Szervezet, az FCI √©s a WUSV tagja -
H-1106 Budapest, Pilisi u. 52. • Tel./Fax: (00-36-1) 261-5460

 

 


 

 


vissza az oldal tetejére...